Pierwotne zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego za pomocą diety śródziemnomorskiej

Obserwacyjne badania kohortowe i wtórna próba prewencyjna wykazały odwrotny związek między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a ryzykiem sercowo-naczyniowym. Przeprowadziliśmy randomizowane badanie tego schematu żywieniowego w celu prewencji pierwotnej zdarzeń sercowo-naczyniowych. Metody
W wieloośrodkowym badaniu w Hiszpanii losowo przydzieliliśmy uczestnikom, którzy mieli wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe, ale bez chorób sercowo-naczyniowych przy przyjęciu, do jednej z trzech diet: diety śródziemnomorskiej uzupełnionej o oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, diety śródziemnomorskiej uzupełnionej mieszanym orzechami lub dieta kontrolna (porady dotyczące redukcji tłuszczu w diecie). Uczestnicy otrzymywali kwartalne indywidualne i grupowe sesje edukacyjne oraz, w zależności od przydziału grupowego, bezpłatne dostarczanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, mieszanych orzechów lub małych prezentów nieżywnościowych. Pierwszorzędowym punktem końcowym była częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych (zawał mięśnia sercowego, udar lub zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych). Na podstawie wyników analizy śródokresowej badanie przerwano po medianie obserwacji trwającej 4,8 roku.
Wyniki
Łącznie zarejestrowano 7447 osób (przedział wiekowy 55-80 lat); 57% to kobiety. Dwie grupy dieta śródziemnomorska miały dobrą przyczepność do interwencji, zgodnie z samodzielnie zgłaszanymi badaniami spożycia i biomarkerami. Pierwotne zdarzenie punktu końcowego wystąpiło u 288 uczestników. Wieloczynnikowe współczynniki ryzyka wynosiły 0,70 (przedział ufności 95% [CI], 0,54 do 0,92) i 0,72 (95% CI, 0,54 do 0,96) dla grupy przypisanej diecie śródziemnomorskiej z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (96 zdarzeń) oraz grupa przydzielona do diety śródziemnomorskiej z orzechami (83 zdarzenia), odpowiednio, w porównaniu do grupy kontrolnej (109 zdarzeń). Nie zgłoszono żadnych działań niepożądanych związanych z dietą.
Wnioski
Wśród osób o wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym dieta śródziemnomorska uzupełniona oliwą z oliwek lub orzechami extra virgin zmniejszyła częstość występowania poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. (Finansowany przez hiszpański rząd Instituto de Salud Carlos III i inne; Controlled-Trials.com numer, ISRCTN35739639.)
Wprowadzenie
Tradycyjna dieta śródziemnomorska charakteryzuje się wysokim spożyciem oliwy z oliwek, owoców, orzechów, warzyw i zbóż; umiarkowane spożycie ryb i drobiu; niskie spożycie produktów mlecznych, czerwonego mięsa, przetworów mięsnych i słodyczy; a wino z umiarem, spożywane z posiłkami.1 W obserwacyjnych badaniach kohortowych2,3 i wtórnej próbie zapobiegania (Heart Diet Lyon Lyon), 4 zwiększenie przestrzegania diety śródziemnomorskiej było konsekwentnie korzystne w odniesieniu do ryzyka sercowo-naczyniowego.2-4 A Systematyczny przegląd uznał dietę śródziemnomorską za najbardziej prawdopodobny model żywieniowy zapewniający ochronę przed chorobą niedokrwienną serca.5 W małych badaniach klinicznych odkryto prawdopodobne biologiczne mechanizmy wyjaśniające zbawienne skutki tego wzoru pokarmowego.6-9 Zaprojektowaliśmy randomizowaną próbę, aby przetestować skuteczność dwóch diet śródziemnomorskich (jedna z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i druga z orzechami) w porównaniu z dietą kontrolną (porada dotycząca diety o niskiej zawartości tłuszczu), w zakresie prewencji pierwotnej układu sercowo-naczyniowego.
Metody
Projekt badania
Próba PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) była równoległą, wieloośrodkową, losową próbą
[przypisy: scanmed multimedis warszawa, geratam, wieści lubońskie ]

Powiązane tematy z artykułem: geratam scanmed multimedis warszawa wieści lubońskie